ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – домакин на среща по НП „Иновации в действие“

В периода 10. – 12.04 2024 г. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ беше домакин на среща по Национална програма „Иновации в действие“. Учители и ученици от СУ „Васил Левски“ – гр. Ардино, СУ „Кирил и Методий“ – с. Нова махала, обл. Пазарджик и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Драгоево, обл. Шумен посетиха уроци, демонстриращи иновативните елементи в гимназията по отношение на организацията на обучението и образователната среда и използването на нови методи на преподаване.

Урокът по история и цивилизация „Памет и паметници“ започна от кабинета и продължи извън класната стая и училището. „Мисията на историята е в борбата с времето и забравата“, каза преподавателят по история и цивилизация в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Валентина Александрова.

Интегрираният урок „Мисия вода“ на госпожа Галя Митова и нейните ученици от 9А и от 12. клас в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин, впечатли гостите с енергията, креативността и инициативността на учениците, с професионализма и всеотдайността на преподавателя им. Петте екипа показаха интересни експерименти, устройства за пречистване на водата, проучвания, отлични комуникативни умения на руски, френски, английски, испански език. „Учениците от ГПЧЕ ни показаха , че имат своята гражданска позиция, усвояват знания, умения, компетентности , показаха ни начина на преподаване и учене на XXI век. Радвам се, че вече познавам тези млади хора и техния преподавател от ГПЧЕ „Йордан Радичков“- Видин.“ – сподели г-жа Таня Коларова, учител в СУ „Кирил и Методий“ – с. Нова махала, обл. Пазарджик.

Ученици и учители истински се забавляваха на срещата с г-жа Уалйоли Коромото Андраде де Бучела от Венецуела в часа по испански език профилирана подготовка. Темата на урока „България и Венецуела – традиции и култура“ разкри пред гостите света на Латинска Америка от първа ръка чрез разкази на носител на езика, презентация, докосване до автентични музикални инструменти, банкноти с венецуелската валута и кулинарен специалитет от Венецуела, приготвен лично от г-жа Уалйоли Коромото. Учениците от своя страна разказаха за културата и традициите в България. Срещата завърши с латиноамерикански танц и българско хоро, което въодушеви гости и домакини и създаде една непринудена и приятна атмосфера по време на урока.

На бинарния урок по история и английски език на тема „Изкуство и пазари. Консумеризъм“ учениците от 12. клас, профил „История“, демонстрираха отличини комуникативни умения на английски език, включвайки се в дискусия доколко предметите и вещите са важни и влияят на живота и културата на съвременния човек. Г-жа Кристина Божидарова, учител по история и цивилизации, въведе учениците в света на изкуството и ролята му за съживяване на пазарната икономика след двете световни войни. Г-жа Василена Тодорова, учител по английски език, умело насочваше учениците в работата с материали на английски език – презентации с програмата “Канва“, видеоматериали и работни листове.

Срещата завърши с посещение на историческите забележителности на град Видин, Белоградчишките скали и пещерата „Венеца“.

Гости и домакини останаха удовлетворени от споделения опит, обмяната на добри практики и се направиха планове за бъдещо сътрудничество.

„Иновации в действие“ в час по история в езиковата гимназия във Видин (снимки+видео)