ЗАСЛУЖЕНА НАГРАДА ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК

На 3 май 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в София се състоя церемонията по награждаването на победителите в традиционния Маратон по писане „Десет думи на Франкофонията“.

Това е състезание по творческо писане, организирано от АПФБ и е насочено към ученици, изучаващи френски език, които пишат литературни текстове, базирани на употребата на десет предварително подбрани думи, които са различни всяка година.

Избраната тема за това издание на конкурса беше: „Времето е лукс, който не притежаваме“. Тази година в надпреварата участваха стотина ученици от десет града, групирани в шестдесет отбора, които се състезаваха в две категории – проза и поезия.

Традиционно нашето училище участва в този конкурс, като почти винаги се класира в челните места и печели награди.

Тази година сред наградените участници е и нашата прекрасна абитуриентка Ева Алексиева, която в много сериозна конкуренция се класира на трето място в категорията проза.

За своите постижения победителите и техните преподаватели бяха поздравени от г-жа Клаудия Калво, аташе за образователно сътрудничество във Френския институт в България, от г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и по френски език в България, от Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко в България и председател на групата френскоговорящи посланици в България и др.

Победителите получиха и многобройни награди и сертификати за своето постижение.