30 ГОДИНИ ФРАНКОФОНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Месец март е избран за месец на Франкофонията у нас. През настоящата година се навършват 30 години от членството на страната ни в Международната организация на Франкофонията.
88 страни членки, 321 милиона франкофони по света, които имат една специална връзка между тях – френският език.
Френският език е езикът на културата, красотата и многообразието.
Френският език е езикът на споделянето, инструмент за социални връзки, личностно изразяване, достъп до гражданско общество, култура и солидарност. Да празнуваме заедно!
Започнахме миналата седмица с участие в конкурса “Десет думи на Франкофонията“. Участниците трябваше да напишат текст с десет предварително зададени думи, като стила и жанра беше по техен избор – разказ, приказка, есе и др. Думите бяха année-lumière, avant-jour, dare-dare, déjà-vu, hivernage, lambiner, plus-que-parfait, rythmer, synchrone, tic-tac, а темата бе „Кажи ми десет думи на всички времена“. Осемте текста вече очакват оценките на франкофонското жури.
А днес бяхме част от друга изява, организирана от Френския институт в България. За първи път учениците от училището взеха участие във „Франкофонската диктовка“. Организаторите бяха подготвили текст с десетте думи, като той беше предложен с различна степен на трудност, според нивото на участниците – от начинаещи до напреднали. Ние премерихме сили и в четирите групи като резултатите ни бяха много добри. С изненада учениците установиха, че имат много добри познания и усет за прекрасния език на Молиер, въпреки че го изучават като втори език!
Изявите продължават в петък със заключителния етап на конкурса по четене на френски език „Предизвикателството да четеш“, а в края на тази изпълнена със събития седмица, на 28 март, ще бъде проведена вече традиционната за франкофоните в ГПЧЕ кулинарна изложба-базар на произведения на френската кухня.
До нови срещи франкофони !
Bonne fête de la langue française !
Bonne fête de la francophonie !