Масленица – празник на руските палачинки и пролетта

На 22 февруари учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ с профил Руски език отбелязаха Масленица – празник на руските палачинки и пролетта!
На празничния благотворителен базар се предлагаха палачинки, баница, маслени питки, питки със сирене, гевречета, пряники.
Със събраните средства ще подкрепим кампанията на Българския червен кръст за оказване на помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция.
Масленица (Сирни заговезни) е древен славянски празник, дошъл до нас от езическата култура и запазил се след приемането на християнството. Църквата включила Масленица към списъка със своите празници, като го нарекла Сирни заговезни или Безмесна седмица, защото Масленица се пада в седмицата, предшестваща Великия пост. Масленица е най-веселият и наситен народен празник, продължаващ цяла седмица, от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция.
Всички традиции са насочени към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън. Празникът се посрещал с хвалебствени песни на заснежени хълмове. Символ на Масленица е сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запазвали или изгаряли на огън.
Неотменна част от празника било пързалянето с шейни, теглени от коне, по ледени пързалки; прескачането на огън, превземане на снежна крепост, теглене на въже и др.
Блините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица.
Цялата седмица на Масленица била известна като „честна, широка, весела, боярска – масленица, госпожа Масленица“. И до днес всеки ден от тази седмица има свое наименование, което е свързано с това, какво трябва да се прави през него.
Неделя – заключителният ден, „прошка“, когато се иска и се дава прошка от роднини и познати. Денят продължава с песни и танци и изпращане на Масленица. На огромен огън се изгаря сламеното чучело, олицетворяващо отиващата си зима.