ИНТЕРВЮ С ПОБЕДИТЕЛ

Поредният успех по френски език за гимназията носи името на Радина Кирилова, ученичка от 12 клас. В рамките само на два дни тя получи две признания за знанията и любовта си към езика на Молиер.
– Радина, би ли разказала за тези постижения?
– Да, за трета поредна година участвам в Националната олимпиада по френски език и за втори път се класирам за финалния трети кръг. Въпреки че съм го постигала и преди, бях изключително щастлива и леко изненадана, когато научих, защото олимпиадата е наистина трудна. Няколко дни след нея се явих за получаване на сертификат по френски език DELF, за който се подготвях с месеци. Истинският успех е това, че изкарах 97 от общо 100 точки, резултат, за който само си мечтаех.
– Как се подготвяш за състезанията по френски език?
– За тях научавам от моята учителка по френски език – Г-жа Симеонова, следователно тя ми помага с подготовката – дава ми материали, проверява, обсъждаме… Отделно поради силната ми мотивация отделям доста време, като се подготвям сама – търся материали из Интернет, гледам образователни клипове. Откакто натрупах повече знания по езика, се упражнявам и като гледам филми и чета книги на френски.
– В какви други състезания по френски език си участвала и какви награди си печелила от тях?
– През 2020г. участвах в Националното многоезично състезание с английски и френски език, където се класирах на второ място в страната. През 2020г. отново се класирах за националния кръг на олимпиадата по френски, а през 2021г. не ми достигна половин точка да направя финалното класиране трикратно. Участвала съм в конкурси за превод, сред които ‘‘Трансформации 2020‘‘, където взех поощрителна награда. Миналата година взех участие и в състезание по четене на художествена литература на френски език ‘‘Défi lecture’’ – ‘‘Предизвикателството да четеш‘‘.
– Френският език се слави като труден за изучаване. Как през тези години поддържаше мотивацията си ?
– Страстта ми към езиците е огромна, просто изпитвам истинско удоволствие да ги изучавам. Не го приемах като товар или задължение. Комуникацията е най-силната черта у човека според мен, затова винаги съм искала да мога да се разбирам с възможно най-много хора. Затова уча езици и затова винаги съм имала мотивация да изучавам френски.
– Тази година ти си абитуриентка. Как смяташ да продължиш образованието си?
– Имам афинитет към журналистиката. Приета съм в Erasmus University Rotterdam, в Нидерландия със специалност Медии и комуникации. Още чакам отговор от Американския университет в Благоевград със специалност Журналистика. Което и от двете да бъде, при всички случаи – ще говоря и ще пиша!
– Как виждаш мястото на френския език в бъдещата ти професия?
– Мястото му е голямо. Желая да развивам професията си чрез езиците – да се изразявам и на чужди езици, защо не и в международни медии.