Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Няма българско сърце, което да не трепне, прозвучи ли химнът „Върви, народе възродени…“. На 24 май българинът загърбва различия и проблеми и празнично се завръща към вековното начало от слово, мисъл и дело, положено от Първоучителите.

Великият творчески акт на Солунските братя  Кирил и Методий не просто приобщава славянските народи към тогавашна културна Европа. Прогресивните им идеи играят съществена роля в многобройните събития, предопределили еволюцията на редица народи и тяхната историческа съдба. А фактът, че основите на славянската култура са положени на старобългарски език и  именно от България славянските букви отнасят искрата на познанието в различни посоки на европейския континент, ни изпълва със заслужена гордост. Защото това е нашият ценен влог в световната културна съкровищница.

Днес конкретните условия не ни позволяват да вием венци и да кичим ликовете на Светите братя. Но всички ние носим духът на този най-светъл празник дълбоко в душите си.

Честит 24 май на всички ученици, учители, служители, настоятели и родители! На всички, за които са скъпи думите ЗНАНИЕ, ПРОСВЕТА, КУЛТУРА!