Награда от конкурс по превод от френски език

На 16 май във Френския институт в гр. София бяха връчени наградите на победителите в традиционния конкурс по превод от френски език на поезия и проза, организиран от Сдружението на преводачите, съвместно с Френския институт и издателство „Колибри“.
Конкурсът се провежда в три кръга, като за всеки от тях участниците имат за задача да преведат откъси от произведения, подбрани от организаторите. В тазгодишното издание бяха включени откъси от френската писателка Ан Рокар, от романа „La Theo des fleuves“ на белгиеца Жан-Марк Тюрен, който спечели наградата „Le prix des cinq continents de la Francophonie“ за 2018 г., и носителя на Гонкур за 2018 г. Никола Матийо.
Ученици от гимназията участват за втори път в този престижен конкурс и за втори път получават награда от организаторите. Ванеса Демчова от XIIв клас бе наградена в третия кръг за своя оригинален превод на откъса от романа „Децата им след тях“ на Никола Матийо. Ванеса е един от тримата финалисти, допуснати до националния кръг на олимпиадата по френски, както и участник и победител в многобройните конкурси и състезания, свързани с този красив език.