Среща с Димо Дешев и „Записки по българските истории“ финализира Седмицата на четенето в ГПЧЕ

Директорът на Драматичния театър в Плевен – Димо Дешев, обедини Радичковите дни и Седмицата на четенето пред ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ с представяне на своята хумористична теория за нашия народ „Записки по българските истории“.

Г-жа Пенка Милушева – старши учител по български език и литература, представи госта като бивш възпитаник на Езиковата гимназия, усвоил любовта към изтънчения хумор, гротеската и сарказма на Оскар Уайлд, но и своеобразен последовател на Радичковия подход за вторачване в необикновеното, във вълшебството на българския живот, който през смях и сълзи си длъжен да обичаш и да браниш в името на доброто в него.

„Повечето от времето си прекарвам като режисьор в Плевенския театър и интерпретирам чужди текстове, понякога аз самият пиша комични текстове, които други автори поставят на сцена. През останалото време си мисля разни забавни, иронични, понякога дори саркастични неща, докато наблюдавам Света около нас. Част от своите мисли записвам, защото казаното отлита, но написаното остава. Така създадох този букет от драсканици, писаници и смехории, събрани в тази книга.“ – сподели г-н Дешев и разказа на младите хора за своите незабравими срещи с писателя Йордан Радичков, който силно го е респектирал с метафоричния си език, а по-късно е имал възможност на постави неговите „Суматоха“ и „Януари“ на театралната сцена.

В продължение на повече от учебен час деветокласниците са забавляваха с актьорските изпълнения на част от художествените текстове, поместени в книгата на Димо Дешев, който призова учениците да четат книги, защото те са истински приятели, които не могат да те предадат, а само да те направят по-мъдър. Завърши с думите: „С критичния си поглед очовечаваме ужаса на трагедията, наречена човешки живот, но аз съм оптимист за бъдещето на нашия народ, който е оцелявал в поредица от тежки кризи“.

В края на срещата г-жа Милушева направи малък подарък на госта – алманах от годишнината на Езиковата гимназия с текстове на днешните ѝ ученици, диск с филм за училището и химикалка, за да продължи да записва своите текстове. За следващата среща пък г-н Дешев обеща да подари на училището картина от местен художник.

Така Седмицата на четенето започна с петминутка на четене на откъси от любима творба в 8. клас. Премина през участие в конкурса за създаване на собствен текст по цитат от Радичкова творба , последва публично четене на най-добрите ученически творби и завърши с една незабравима емоционална среща с един невероятен автор.