Инвестиционен проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин“

Днес бе даден старт на инвестиционен проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин“. Директорът на Езиковата гимназия г-н Георгиев подчерта, че ремонтните дейности няма да попречат на нормалното протичане на учебния процес.
Инвестиционният проект се осъществява от Община Видин, с финансовата подкрепа от правителството в размер на 1 милион лeвa.
На официалната церемония във връзка със стартирането на строително-монтажните работи в езиковата гимназия присъстваха Огнян Ценков – кмет на Община Видин, Албена Георгиева – областен управител на Област Видин, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Веселка Асенова – началник на Регионално управление на образованието, Венци Пасков – заместник-кмет на Община Видин, Валентин Кръстев – управител на „КИД ПЛЮС“ ЕООД – изпълнител на дейностите по проекта, Велислав Велков – председател на Обществения съвет при гимназията, Надежда Ванчева и Мартин Дончев – представители на Училищното настоятелство.
С приветствие към гостите, ръководството на гимназията, учителите и учениците се обърна Огнян Ценков.
Трябваше да уверя министъра на финансите, че езиковата гимназия е сред най-елитните училища в град Видин, че нейните възпитаници получават отлична подготовка и сега резултатът е налице“ – допълни Ценков. И каза още, че Общината е откликнала на всички потребности и заедно с ръководството на гимназията, Училищното настоятелство и Обществения съвет са били предприети действия за осъществяване на ремонти на отоплителната инсталация, на санитарните възли, а с реализирането на настоящия проект за въвеждане на мерките за енергийна ефективност ще бъде осигурена още по-уютна обстановка и по-добри условия за обучение. Видинският кмет благодари на всички, участвали в този процес и пожела „на добър час“.
Приветствие поднесе също областният управител Албена Георгиева, която отбеляза, че в рамките на един месец това е третият мащабен проект, който се случва на територията на Община Видин. Тя поздрави общинското ръководство за усилията, които полага за подобряване на инфраструктурата и качеството на живот. И пожела успех на изпълнителите на проекта и качествена работа.
В своето изказване директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев отбеляза, че след две години ГПЧЕ „Йордан Радичков“ ще отбележи своя половинвековен юбилей. „В тези 50 години никой не може да отрече, че гимназията ни се превърна в учебно заведение с европейско образование и европейски начин на мислене, представяйки града ни на най-престижни форуми в страната и чужбина. За съжаление през тези близо 50 години в гимназията ни бяха правени малки ремонти, по-скоро с козметичен ефект. В началото на всяка учебна година отправях апел към институциите, че учениците и учителите от Езиковата гимназия заслужават една модерна и реновирана сграда. И ето днес сме щастливи, че стартира така дългоочакваният проект. Отново искам да отправя благодарности към всички, които положиха усилия това да стане факт. Това са Училищното настоятелство и Общественият съвет към нашата гимназия, с които направихме и невъзможното, за да стане готово енергийното обследване. Специални благодарности към г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, който успя да издейства от правителството така необходимите средства.” Г-н Георгиев подчерта, че ремонтните дейности няма да попречат на нормалното протичане на учебния процес.