Празник на книгата

След получаването на престижната награда за литература „Паисий Хилендарски“ един от забележителните съвременни белетристи – Владимир Зарев, избра да посети  Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Събитието беше уважено от г-н Димитър Тодоров – близък приятел на писателя, журналисти и учители. На неформалната среща присъстваха ученици от XI Б и XII Б клас, които имаха привилегията духовно да се докоснат до личността на един мъдър и изключително ерудиран творец, когото в Германия наричат „българския Балзак“.

Учениците поздравиха писателя по повод 70-годишнината му, както и за високото национално отличие, което е признание за приноса му в съвременната българска култура. В непринуден разговор г-н Зарев сподели  размисли за своите издадени книги и представи  идеята на последния си творчески проект – роман за невъзможната любов. Учениците зададоха компетентни въпроси, свързани с философията на произведенията му. Писателят разказа за приятелството си с Йордан Радичков – патрона на гимназията, както и за срещите си с класици от ранга на Димитър Талев.

След края на срещата  учениците получиха книги с автограф на писателя и имаха честта да се снимат с него до портрета на Радичков. Господин Зарев обеща, че това няма да е  последното му посещение в  гимназията, в която книгата е на почит, а общуването  с творците – истински празник.