Пореден успех по френски език

Изключително сме горди, че сред имената на победителите в традиционния конкурс по творческо писане Десет думи на Франкофонията фигурират и тези на  учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин Катрин Луканова, Йоана Димитрова и Даниела Конова от 10 в клас. Тяхното произведение “Виртуалните пътешествия на Мартен“ спечели втора награда в категория проза. Другите класирани в тази категория са ученици от Френската гимназия в София, които заемат първо и трето място.

В рамките на отбелязването на месеца на Франкофонията в България, АПФБ (Асоциацията на преподавателите по френски език),  в партньорство с КРЕФЕКО (Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа) на Международната Агенция по Франкофония на 13 март бе проведено традиционното състезание по творческо писане на френски език „Marathon d’écriture 2017“ – Десет думи на франкофонията.  Нашата гимназия участва както и в предишните издания на състезанието  с няколко екипа и индивидуални участници.

Силната конкуренция на езиковите гимназии с преподаване на френски език не обезокуражи нашите момичета и момчета. В двете категории – поезия и проза – участваха 280 участника, разпределени в 99 екипа. Те трябваше да създадат текст по зададена тема, в който да са включени предварително определени десет думи, подбрани от международно жури.

Темата тази година „Свободни заедно в мрежата“, както и десетте думи, свързани с интернет и новите средства за комуникация предполагаха силен интерес и мотивация, както и творчески и нестандартни подходи, които да покажат по един модерен начин знанията на учениците по френски език и познаването на темата.

Класирането бе направено в два кръга, за всяка от категориите.  Компетентното  жури в състав : г-жа Рени Йотовам, директор на КРЕФЕКО, г-жа Бойка Паликарска, преподавател  в Софийския университет „Климент Охридски“, г-жа Тинка Найденова, преподавател по френски език в Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, г-жа Вяра Любенова, преподавател по френски език в 9та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ – София и г-жа Кристина Кириякова, преподавател по френски език в ЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ – Пловдив определи победителите.

Надяваме се  ентусиазма на участниците да увлече още повече млади франкофони в бъдещите издания на конкурса!

Виртуалните пътешествия на Мартен