„Нашата книга” и духът на българите в ГПЧЕ

Незабравима среща с писателя Емил Андреев в един нетрадиционен час по литература за силата на словото се проведе в  ГПЧЕ „Йордан Радичков” на 24.11.2016 г.
„Това е един съвременен класик на българската литература, останал свързан с Езиковата гимназия и Видин” – каза при откриването директорът на училището Любомир Георгиев.
Евроклубът се оказа тесен да побере ценителите на съвременната българска проза. Госпожа Милушева избра да направи връзка между съхраняването на българския дух през Възраждането и силата на словото в одата „Българският език”, за да представи автора и неговия нов роман „Нашата книга”, който привлича съвремения читател с пародийния си стил и интересен сюжет.
„В романа си „Нашата книга” Емил Андреев възкресява духа на Вазовите „Чичовци”, като възлага на героите си трудна мисия – да пренесат българския дух през лабиринтите на съвременния живот” – заяви Стойо Вартоломеев – собственик на издателска къща „Хермес”, която отбелязва своята 25-годишнина.
В книгата се преплитат различни теми от съвременния живот – мръсни тайни, лутане между надеждата и отчаянието, жажда за справедливост и една спасителна любов…
Интересната среща породи много ученически въпроси: Какво провокира написването на тази книга? Обедняването на речника на съвременния българин израз на бедната ни духовност ли е? Ще съхраним ли българския дух?
„Част от отговорите могат да бъдат открити в книгата. Останалата част е във вашите погледи – интелигентни, с духовно излъчване и съпричастност. От вас зависи българският дух” – каза в заключение Емил Андреев.
А Денислав Бисеров от 11 Б клас, носител на бронзова купа от състезанието по речеви умения на английски език, отправи своя музикален поздрав към присъстващите и върна г-н Андреев към спомените за Езиковата гимназия и ученическата банда.