НА ДОБЪР ЧАС, ВИПУСК 2016!

vipusk 2016В Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин последният учебен ден винаги е съпроводен от многобройни емоции. Миговете на изпращането са най–мили за всички: бие последният училищен звънец, прави се последната обиколка из сградата, започва последното сбогуване с учителите… Защото след него започва изпитанието за умението – да живееш, за силата – да не се страхуваш, за привилегията – да бъдеш себе си!
Независимо че се повтаря всяка година, този специален ден е много вълнуващ и винаги различен празник за всички – ученици, учители, родители.
Водени от своите класни ръководители Емилия Атанасова, Анелия Димитрова, Валя Александрова и Емил Живков, празнично облечените ученици от четирите паралелки на випуска за последен път заеха своите места сред съучениците си в двора на Гимназията. Гости на тържественото изпращане на випуск 2016 бяха г-жа Албена Георгиева – заместник областен управител, г-жа Десислава Тодорова – заместник-кмет на Община Видин, г-жа Цецка Цокова – старши експерт в Община Видин, г-жа Галя Павлова – старши експерт в Регионалния инспекторат по образование – Видин, Негово Всепреподобие йеромонах Максим и г-жа Лидия Каменова – председател на Училищното настоятелство. Народният представител г-н Владимир Тошев изпрати своите благопожелания в поздравителен адрес.
За първи път в Гимназията на петнадесет от учениците й бяха връчени удостоверенията за професионално обучение за професия „екскурзовод”, с което се полагат основите на една бъдеща традиция в нея. За високи постижения в различни сфери на науката, изкуствата, спорта грамоти и плакети директорът награди 15-те най-изявени ученици от Випуск 2016. Почетен плакет за постигнати високи резултати в учебно-възпитателния процес и издигане авторитета на училището получи г-н Олег Панчев. По време на тържеството, председателят на Училищното настоятелство Лидия Каменова връчи статуетката „Криле“ за двете най-високи отличия на училището – за учител на годината я получи Пролет Асенова, а за ученик на годината – Габриела Георгиева Векова от 12В. Бяха връчени плакети и на номинираните за наградата от Педагогическия съвет Борислава Борисова Емилова, Катя Силвиева Асенова и Станислав Орлинов Борисов.
Знамето на Гимназията премина от ръцете на дванадесетокласниците в тези на единадесетокласниците. С решение на Педагогическия съвет за знаменосци са определени Явор Якимов от 11Г клас, Михаела Попова от 11А клас и Моника Лозанова от 11В клас. Чрез дуетното изпълнение на химна на Гимназията, Катя Асенова остави честта за изпълняването му на живо на осмокласничката Габриела Ничева.
След като официалната част от церемонията по изпращането на зрелостниците приключи, започна поздравително-развлекателната, подготвена от абитуриентите. Жребият на съдбата реши тази година на сцената първи да излезе 12 Г клас, който, използвайки магията от поредицата за Хари Потър, поздрави своите преподаватели и по-специално класния си ръководител. Чрез невероятен словесно-музикален микс това направиха и учениците от 12А. Приказният жанр вдъхнови обръщението на 12В. С обещанието да реализират в живота си девиза на Гимназията „Бъди невероятен!” и китка от три народни хора, изпълнени в народни носии, учениците от 12Б клас завършиха тържеството. Вдъхновени от съприкосновението с народното творчество, всички присъстващи се включиха в прозвучалото на финала Дунавско хоро.

Събитието бе отразено от всички национални и регионални медии чрез директно включване и по-късни репортажи.

Четиринадесет от сто и двамата ни абитуриенти вече са приети за студенти в престижни университети в чужбина – четирима в Германия, трима във Великобритания, по двама – в Шотландия и Холандия, по един – във Франция, Дания и Съединените щати.
Директорът Любомир Георгиев изпрати нашите абитуриенти с думите: „Скъпи зрелостници! Тези ваши постижения ни направиха изключително щастливи и горди. От утре това училище ще бъде във вашите албуми и спомени. Всеки от вас тръгва по свой собствен път. Но вярвам, че никой от вас няма да забрави времето, през което сте били тук заедно. Пътувайте по света, покорявайте своите върхове, осъществявайте своите мечти. Нека животът ви бъде безкрайно красиво приключение. И помнете, че ние ще ви очакваме да се завръщате – успели и щастливи”.