6 ученици от ГПЧЕ ще пътуват за Брюксел

Диана Николаева Маджарова от 12 А кл. и Габриела Георгиева Векова от 12 В кл. на ГПЧЕ „Йордан Радичков” впечатлиха евродепута Владимир Уручев с есетата си на френски език в конкурса „Искам да живея в родния си град, защото…” С отлично овладян френски език, който в Езиковата гимназия се изучава като втори чужд език, момичетата защитиха тезата, че ще живеят във Видин, защото тук са техните спомени и близки, които ги изграждат като личности.

Четири есета, написани на английски език, бяха отличени от г-н Уручев. За солидните им езикови умения при доказване на тезата, че след придобиване на знания у нас и в чужбина, те ще се върнат в родния Видин, за да дадат своя принос за развитието му, за посещаване на Европейския парламент в Брюксел са определени Милена Бисерова Петрова от 11 Б клас, Богомила Руменова Христова – 11 Г кл. и Петър Николаев Витков – 12 Г клас. Наталия Любомирова Борисова – 11 А кл., е приложила познанията си по английски език, залагайки на антитезата, че няма да живее във Видин, защото е безперспективен град и също ще посети  Европейския парламент в Брюксел на 7-8 декември 2015 г.

Идеята на евродепутата Владимир Уручев е да се чуе гласът на младите в търсене отговор на наболелия въпрос как да спрем изтичането на интелектуален капитал на България. Участваха ученици от 11 и 12 клас с есета, написани на български, немски, френски или английски език. С текстовете, създадени на френски и английски език, нашите участници се оказаха без конкуренция.

Клуб „Журналист” в ГПЧЕ