ГПЧЕ бе домакин на открит урок за демократичните промени

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, членове на Евроклуба в училището, се срещнаха с историка д-р Момчил Методиев – гл. редактор на сп. „Християнство и култура“ и преподавател в СУ „Климент Охридски“.
Поводът бе отбелязването на 25 години от падането на Берлинската стена и началото на демократичните процеси в Република България по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Изборът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ за провеждане на открития урок не е случаен – училището предизвика медийния интерес със създаването на Музей на социализма, в който са подредени материали и символи от този период като част от обучението по история.
Срещата бе открита от г- жа Марийка Василева – началник на РИО – Видин. Министерството на образованието и науката е партньор в инициативата за провеждане на открити уроци за прехода в областните градове на България.
Д-р Чавдар Методиев представи презентация на тема: „Охраняването на границата по времето на социализма“ и потърси отговор на въпроса защо по-рано българите са бягали през граница, а днес посрещат бежанци. Учениците впечатлиха д-р Методиев с познаването на спецификата на Студената война и се запознаха с особеностите на контрола от страна на държавата в граничните зони и създаването на агентура в района.