Незабравим финал на Радичкови дни 2014

Програмата за отбелязване на патронния празник на ГПЧЕ „Йордан Радичков” приключи със запомняща се екскурзия в София. Инициативата бе на Евроклуба с ръководител г-жа Валя Александрова. С желание се включиха членове на училищните клубове „Млад предприемач” и „Литературен калейдоскоп”.
На 25.10.2014 г. учениците посетиха Националния исторически музей. Там освен обичайните експонати можеше да се види експозицията „Българска автокефална архиепископия“, представяща ценности от охридската архиепископия от 1015 година, сред които църковна утвар, книги, икони и други ценни предмети. По повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил бе подредена експозицията „Цар Самуил в битка за България“, разказваща за основни моменти от епохата на цар Самуил, за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.
След това видяхме стенописите в уникалната Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон” – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.
В туристическа програма „Стара Сердика“ обходихме знакови места от нашата история като катедралния храм „Александър Невски” и църквата „Св. Неделя” и достигнахме до Народното събрание и Президентството …
Вечерта бяхме в Народния театър „Иван Вазов“, където Мариус Куркински постави „Ревизор“ от Н. В. Гогол и се превъплъти в ролята на Градоначалника, за да изобличи омразата, егоизма, лудостта, безпаметността, корупцията, алчността … и ни накара да се замислим.
На 26 октомври се потопихме в атмосферата на „Модерна София” и най-големия lifestyle МОЛ в София – Paradise Center. Завърнахме се с убеждението, че Радичков е продължител на Гоголевата школа с нейните митологизъм и магически реализъм, а най-добрата инвестиция е знанието.