Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Днес е 24 октомври – денят на раждането на Майстора на магнетичното слово от Северозапада, нашия патрон Йордан Радичков. Отново възобновихме традицията да почетем събитието в двора на Гимназията пред барелефа на Патрона ни с кратко тържество. Г-н Петър Петров, учител по български език и литература, отправи приветствено слово. Председателят на Училищното настоятелство г-жа Лидия Каменова връчи награди и грамоти на победителите в Радичковия конкурс за лично творчество по литературни цитати от произведения на писателя, а директорът на училището г-жа Боянка Никова – на успешно защитилите сертификати на Кеймбридж. Поздравления за класиране на първо място в Международната олимпиада HIPPO и получен златен медал бяха отправени към Михаил Цветанов от IXБ клас, за постигнати резултати по френски език – към Радостина Маринова и Мартин Стефанов от XIIA. Специално отличие и за Елена Петрова и Силвия Йончева от XIIA клас за участието им в Националния конкурс „Арнаудови срещи“ в град Русе. Като призьор в две категории от Радичковия конкурс, Хелън Генова от XВ клас представи своето стихотворение.

В читателския кът на Гимназията Мила, Тоника, Далия, Елица, Кристина Милкова, Моника, Радостина, Десислава и Стела от XБ клас четоха откъси от любими Радичкови книги пред съучениците си от IXA и XБ клас. Мероприятието бе подготвеното от г-жа Росица Найденова, библиотекар в училището, с подкрепата на Мария, Кристиана и Петя от IXA клас.

Представители от всички паралелки в училището се събраха пред библиобуса на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“, поканен да представи творчеството на Йордан Радичков в слово и книги.

Спортни игри по случая бяха организирани от преподавателя по физическо възпитание г-жа Десислава Маринова.

Ученици от осмите и деветите класове, под ръководството на г-жа Пенка Милушева, г-жа Камелия Георгиева и г-жа Милена Ружева, тръгнаха в еднодневно пътуване до Берковския край по стъпките на Радичков.

Празничен поздрав от Банско ни отправиха и нашите участници в групата по НП “Отново заедно“!

Хубав празник на всички учители, ученици и приятели на ГПЧЕ “Йордан Радичков“- Видин!

А ето и наградените ученици  в отделните категории на Радичковия конкурс за лично творчество:

Категория „Рисунка“

  1. Александра Георгиева Георгиева – 10.А
  2. Александра Валентинова Любенова – 11.Б
  3. Александра Николаева Вилиянова – 11.Б

Поощрителна награда: Симона Лозинова Тончова – 8.В

Категория „Поезия“

  1. Хелън Калоянова Генова – 10.В
  2. Боян Владов Николов – 8.В
  3. Светлозара Галинова Златанова – 11.Б
  4. Елизабет Мари Уотле – 10.В

Категория „Проза“

  1. Хелън Калоянова Генова – 10.В
  2. Александра Георгиева Георгиева – 10.А
  3. Ния Ивайлова Мариянова – 8.Б

За участие:

  1. Тошо Тошев Гергов – 11.В
  2. Тея Ивайлова Тошева – 11.А
  3. Ивайла Галинова Иванова – 11.Б
  4. Валерия Крумова Георгиева – 12.В
  5. Рая Ивова Желязкова – 12.В
  6. Ива Ивайлова Цветанова – 12.Б

СНИМКИ